Bed & BreakfastOver mijn werk

In 1992 ben ik afgestudeerd aan de Academie Minerva te Groningen, als autonoom beeldend kunstenaar. Ik heb veel met sjablonen gewerkt, dit om de vele beeldende mogelijkheden te begrenzen. Uitgangspunten waren, geen zichtbare verfstreek en voor- en achtergrond gelijkwaardig. De sjablonen sneed ik uit papier, de restvormen werden na verloop van tijd verwerkt in de schilderijen.


Daarna was het een kleine stap om een afbeelding van papier te snijden en deze in een schilderij te verwerken.


Ongeveer tegelijkertijd ontstond het idee om de papiersnede meteen aan de wand te plaatsen, voorlopig alleen uitgevoerd in een donkere kleur. Wat doet zo’n papierwerk met de ruimte en andersom. Het papier werkt en is nooit strak, waardoor er altijd schaduw optreedt. Het licht van de dag bepaald mede het steeds wisselende beeld.


Ook heb ik wandvitrines ontwikkeld, waardoor het papier beter beschermd kon worden, zonder een concessie te doen aangaande de zeggingskracht. Door meer lagen achter elkaar te plaatsen kon de schaduw nog meer ruimte krijgen. De kleinere vitrines zijn een bevroren moment van een gebeurtenis, de vorm een kijkkastje leent zich hiertoe en versterkt dit wereldje. Het onderwerp contrasteert met de lieflijkheid van de techniek, vaak zit er een verborgen wrange ondertoon in.


Uiteindelijk heb ik het schilderen helemaal losgelaten, omdat er zoveel meer te ontdekken valt met papierwerk. Er zit zo’n 15 jaar tussen het schilderen met sjablonen tot de ontwikkeling van het huidige papierwerk.

Ik ben ingeschreven bij het CBK Groningen.

Expositie in Enkhuizen.

Mijn werk was van 13 t/m 28 september te zien bij v/h galerie Die Rooiperd te Enkhuizen. Ik had een erg leuk krantenartikel in de Enkhuizer Courant van 12 september met 4 grote foto's van het papierwerk. Meer dan 200 bezoekers zagen de expositie die alleen in de weekenden geopend was. Er zijn veel positieve reacties geweest en er is werk verkocht. Galeriehouder Henc Valkema en ik kijken met tevredenheid terug op deze eenmalige actie in de tijdelijke locatie van de Vijzelstraat.

Papierwerk verkocht aan museum.
Naar aanleiding van de expositie in Enkhuizen, september j.l. heeft het Erstes Deutsches Scherenschnittmuseum, Markt 6 te Vreden 2 papierwerkjes van mij gekocht. Binnenkort staat het geexposeerd in dit Duits museum vlak over de grens.

Ondertussen werk ik aan en in mijn nieuwe atelier, u kunt een afspraak maken indien u mijn werk wilt zien.

 volgende pagina