Bed & Breakfast

In 1992 ben ik afgestudeerd aan de Academie Minerva te Groningen, als autonoom beeldend kunstenaar. Ik heb veel met sjablonen gewerkt, dit om de vele beeldende mogelijkheden te begrenzen. Uitgangspunten waren, geen zichtbare verfstreek en voor- en achtergrond gelijkwaardig. De sjablonen sneed ik uit papier, de restvormen werden na verloop van tijd verwerkt in de schilderijen.
Portret XI, 40x40cm

Daarna was het een kleine stap om een afbeelding van papier te snijden en deze in een schilderij te verwerken.


V
ogelwerk II, 70x175cm.

Ongeveer tegelijkertijd ontstond het idee om de papiersnede meteen aan de wand te plaatsen, voorlopig alleen uitgevoerd in een donkere kleur.

 Idylle, papiersnede,100x100cm

Ik merkte dat papier mij steeds meer interessante beeldende mogelijkheden bood.  Ik ben gaan onderzoeken wat het papierwerk met de ruimte deed en andersom. Daaruit zijn een aantal papierinstallaties in kerken ontstaan. Vaak wordt over mijn papierinstallaties gezegd dat lijkt alsof het er altijd al is geweest, maar na een tijdje daagt het, dat er wel degelijk iets is veranderd in de bestaande situatie.Papierinstallatie in de kerk van Noordwelle tijden Kunstschouw 2015, 12 metamorfosen

Daarnaast heb ik wandvitrines/diorama's (denk aan de bavelaartjes) ontwikkeld, waardoor het papier beter beschermd kon worden, zonder een concessie te doen aangaande de zeggingskracht. Door meer lagen achter elkaar te plaatsen kon de licht en schaduw nog meer ruimte krijgen. De kleinere vitrines zijn een bevroren moment van een gebeurtenis, de vorm een kijkkastje leent zich hiertoe en versterkt dit wereldje. Het onderwerp contrasteert met de lieflijkheid van de techniek, vaak zit er een verborgen wrange ondertoon in.De kwetsbare wereld, watersnood, 26x21cm.

Uiteindelijk heb ik het schilderen helemaal losgelaten, omdat er zoveel meer te ontdekken valt met papierwerk. Er zit zo’n 15 jaar tussen het schilderen met sjablonen tot de ontwikkeling van het huidige papierwerk.

Ik ben ingeschreven bij het CBK Groningen.Papierwerk Ina Fekken bij museum te Vreden.
Naar aanleiding van de expositie in Enkhuizen,  heeft het Erstes Deutsches Scherenschnittmuseum, Markt 6 te Vreden 2 papierwerkjes van mij gekocht. U vindt dit Duits museum vlak over de grens bij Winterswijk.

Opdrachten

2010 Marnemaatje
(prijs om ondernemers in het zonnetje te zetten) in opdracht van Groen Links
2005 Muurschildering in de nieuwe Rabobank te Winsumvolgende pagina