over mijn werk

In 1992 ben ik afgestudeerd aan de Academie Minerva te Groningen, als autonoom beeldend kunstenaar.

Vooraf aan deze studie heb ik op de Hogere Landbouwschool, de richting milieukunde afgerond. Dit is bepalend geweest voor de onderliggende thematiek in mijn werk. De onontkoombare invloed die de mens heeft op de natuur/omgeving is mijn centrale motief.

In de manier om deze thematiek vorm te geven zijn de afgelopen jaren belangrijke ontwikkelingen in mijn werk zichtbaar.

Na de kunstacademie, op reis in India, maakten de bizarre combinaties van allerlei kleuren, motieven en ritmes grote indruk. Alles kon!
Het bleek een katalysator voor een periode met kleur- en patroonrijk werk. Al schilderend ging ik ordenen met kleur en sjablonen, die ik uit papier sneed.

 

Portret XI, papier en acryl op paneel, 40x40cm

Een nieuwe stap was het opnemen van de papieren restvormen in de schilderijen. Daarna kregen papieren vormen op zichzelf een plaats in mijn werk.


Vogelwerk II, papier, waddenhout en acryl op linnen, 70x175cm.

Ik merkte dat papier mij een wereld aan interessante beeldende mogelijkheden bood. Het idee ontstond om de papiersneden rechtstreeks aan de wand te plaatsen en tegelijkertijd heb ik diorama's ontwikkeld.

Idylle, papiersnede,100x100cm

In mijn werk contrasteert het onderwerp met de lieflijkheid van de techniek en het kwetsbare materiaal.De kwetsbare wereld, watersnood, 26x21cm.

De bedrieglijke decoratieve van mijn werk zet ik ook in bij de papierinstallaties die ik in kerken heb gemaakt. Kerken zijn vanouds een toevluchtsoord, bieden bescherming, zijn een plek van bezinning en daarom een ideaal canvas voor mijn thematiek.
Het werk in de zaalkerk van Schildwolde, gelegen middenin het aardbevingsgebied van Groningen, ging onder andere over de problematiek die Groningers ondervinden. De herenbank midden in het koor was omhuld met een papieren motief van boortorens, dit was pas zichtbaar als je dichterbij kwam. Het werk riep veel associaties op en nodigde uit tot gesprek en reflectie.
De laatste tijd ben ik mij gaan beseffen dat mijn werk steeds meer een meer activistische richting inslaat.

 
   
Papierinstallatie in de kerk van Schildwolde

Uiteindelijk heb ik het schilderen helemaal losgelaten, omdat er zoveel meer te ontdekken valt met papierwerk. Er zit zo'n 15 jaar tussen het schilderen met sjablonen tot de ontwikkeling van het huidige papierwerk.

Ik ben ingeschreven bij het CBK te Groningen.

Wilt u meer weten of iets laten maken?

Ina Fekken - Burg. IJ Wiersumstraat 18, 9963 PK Warfhuizen -  tel. 06-81434201


Naar aanleiding van de expositie in Enkhuizen, heeft het Erstes Deutsches Scherenschnittmuseum, Markt 6 te Vreden 2 papierwerken van mij gekocht. U vindt dit museum vlak over de grens bij Winterswijk.

Opdrachten
2015 Papieren muurobject in ontvangstruimte
2010 Marnemaatje
(prijs om ondernemers in het zonnetje te zetten) in opdracht van Groen Links
2005 Muurschildering in de nieuwe Rabobank te Winsum