top of page

'Gronings Licht' - MOW - Bellingwolde
5 februari t/m 10 september 2023

Verstrooiing - EH Fekken - web.jpg

installatie "Verstrooiing"

Vanaf 5 februari is in het MOW de expositie "Gronings Licht" te zien. Bij "Gronings Licht" denk je misschien aan de weidse ruimte daar, maar ik neem een ander uitgangspunt. De ideeënrijkdom in Groningen.

Ik heb een ruimtelijk werk gemaakt waarbij een oude innovatie met een nieuwe wordt samengebracht.

Uitgangspunten zijn, de strokarton industrie in het verleden en het project “de brede groene dijk” voor de toekomst.

De strokarton industrie in Groningen is ontstaan omdat boeren een overschot aan stro hadden. En er voldoende arbeidskrachten, brandstof en schoon water in het gebied waren.
De industrie teloor gegaan door o.a. kortere graanrassen, geur karton, watervervuiling etc.
In de jaren '80 sloot de laatste fabriek van dat specifieke product.
Zie ook..

De nieuwe innovatie voor het versterken van dijken ligt boven de Carel Coenraadpolder.

Het project is een proef om te kijken of er met lokale klei en een aanpassing aan het ontwerp een veilige zeedijk kan worden gemaakt. Bellingwolde lag rond 1500 aan de Dollard en dat willen we voorkomen in de toekomst.
Dit levert natuurwinst op, o.a. omdat het slib niet meer in het estuarium van de Eems-Dollard zweeft, biodiversiteit toeneemt en de transportafstanden van de klei/slib korter zijn. Voor de kluten is er een eiland (klutenplas) gegraven vlak voor de proefdijk, met resultaat. Broedparen namen meteen bezit van de plek.
Zie ook...

Met deze gegevens ben ik aan de slag gegaan.

Voor de installatie heb ik kartonnen dozen van hetzelfde formaat verzameld, Natuurwinkel Fluitekruid was zo vriendelijk om mij daarbij te helpen. .
Op de dozen zijn afbeeldingen laser gegraveerd van wat je rond een dijk aantreft. Een aantal dozen zijn opengewerkt zodat je de inhoud min of meer kunt zien. Ze zijn gestapeld voor een raam en het licht speelt er verstrooid door heen.

24 kunstenaars laten hun werk zien in het museum tot 10 september.

bottom of page