top of page

Installatie - Turn the Table
Feest van de Geest 2018
Jacobikerk - Uithuizen

De centraal gelegen historische Jacobikerk te Uithuizen is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het is een mooi voorbeeld van Gronings erfgoed.

O.a. Allert Meijer, Jan de Rijk, Arp Schnitger hebben er hun spoor nagelaten.

Wat mij fascineerde was behalve de historische setting, het semi afgesloten koor met de aparte niervormige tafel met een dubbele rij (wankele) banken er om heen. Voordat je deze ruimte kunt betreden moet je onder de herenbank (uit 1703) van de Menkema’s door.

Deze ruimte met de middeleeuwse gewelfschilderingen heeft een bijzondere (intieme) atmosfeer.

Uithuizen ligt in het aardgaswinningsgebied/mijnbouwgebied, de problematiek is en wordt aan veel tafels besproken. Aan tafel wordt beslist, gesproken, overlegd, verworpen, (on)duidelijkheid geschapen, gekonkeld, onder of van tafel geveegd en de mogelijkheid om iets boven tafel krijgen. Processen die er aan de hand zijn in dit gebied.

 

Deze gegevens heb ik voor mijn project/installatie gebruikt.

 

Ik heb tijdelijk een fragiel beeld in de kerk gebracht, die een actueel thema aansnijdt Het werk ging een relatie aan met interieur en ruimte.

 

Mijn materiaal is papier, kwetsbaar materiaal dat op het onderwerp toegesneden lijkt, bedrieglijk decoratief.

De tafel wordt ge/bedekt met een veelvoud van “barsten” en op de vloer binnen de contour van de tafel ook, een afspiegeling/schaduw of is het juist andersom?

 

De titel “Turn the Tables” refereert aan het omdraaien van de rollen, turning a position of disadvantage into one of advantage.

 

Dit project is een voortzetting van eerder werk in de kerk van Schildwolde en op Paper Art 2017 in het CODA met als onderliggend thema de gaswinningsproblematiek.

Koor Jacobikerk Uithuizen
bottom of page